Skip to content

Diabetologie

Diabetologia este o ramură a medicinei interne care se specializează în tratarea pacienților ce suferă de diabet. Diabetologul este medicul specializat în tratarea diabetului, însă de cele mai multe ori acesta are și competențe în nutriție, putând astfel să recomande diete echilibrate, care joacă un rol crucial în schema terapeutică pentru orice tip de diabet. Diabetul cuprinde un grup de boli metabolice caracterizat în principal prin valori crescute ale glicemiei (nivel crescut al zahărului în sânge), stare cunoscută și sub denumirea de hiperglicemie.Hiperglicemia se poate instala fie din cauza producției inadecvate de insulină, fie pentru că celulele răspund prost la aceasta, sau ambele. Valorile crescute ale glicemiei pe termen lung determină apariţia complicațiilor cronice ale diabetului zaharat: retinopatie diabetică (afectarea ochilor), nefropatie diabetică (afectarea rinichilor), neuropatie diabetică (afectarea nervilor), macroangiopatie diabetică (afectarea vaselor sanguine mari şi mijlocii, manifestată prin cardiopatie ischemică, boală cerebrovasculară, arteriopatie cronică obliterantă a membrelor inferioare), tulburări de dinamică sexuală, precum şi a unor asocieri morbide frecvente, cum ar fi leziunile cutanate şi mucoase diverse (infecţii bacteriene şi micotice, necrobioză lipoidică, xantoame eruptive, granuloame anulare, acanthosis nigricans, dermopatie diabetică), afecţiunile digestive (tulburări de motilitate digestivă, gastrite atrofice, steatoză hepatică, boală celiacă). 

La Centrul Medical Diamed
pacienții în baza unui bilet de trimitere de la medicul de familie
s -au medic specialist beneficiază gratuit:

  • consultație inițială,

  • glicemie capilara,

  • masurarea greutații și a circumferinței,

  • tensiune arteriala

  • investigație cu aparatul SudoScan acesta permite diagnosticul precoce și urmărirea evoluției polineuropatiei cu afectare de fibresubțiri,prin testarea răspunsului galvanic al pielii.

  • rețete/bilete de trimitere gratuite către alte investigații și specialiști

Piciorul diabetic

Piciorul diabetic este una dintre complicațiile grave ale diabetului zaharat,fiind strîns legată de neuropatia diabetică și boala vascular periferică.De aceea,prevenția și îngrijirea corespunzătoare a picioarelor sunt esențiale pentru identificarea timpurie a problemelor și diminuare consecințelor.

La Centrul Medical Diamed,vei putea să beneficiezi de investigații și tratament în terapia acestei boli în cadrul spitalizării de zi.De asemenea în spitalizarea de zi pacienții ,vor putea efectua analize și investigații pentru depistarea la timp a Piciorului Diabetic. Informarea persoanelor cu diabet zaharat ,privind metodele de autoîngrijire, pentru a putea menține picioarele sănătoase, prevenirea anumitor boli și complicații a Piciorului Diabetic,sunt factori foarte importanți în vindecarea acestora.

Metode de îngrijire recomandate pentru pacienții diagnosticați cu Picior Diabetic:

• Controlul glicemiei

Picioarele ,trebuie zilnic spălate cu apă și săpun

• Evitarea fumatului

• Tăierea corectă a unghiilor ,în așa fel încât să nu apară deformări ale acestora

• Șosete și încălțăminte adecvate ,să nu strângă piciorul

Este foarte important,ca după apariția complicațiilor să ne adresăm medicului diabetolog și medicului chirurg-vascular.Acestea pot apărea prin:deformarea picioarelor,gangrenă,și ulcerații ale piciorului.

Cele menționate mai sus apar ca o consecință a nemonitorizării neuropatiei diabetice și a bolii vascular periferice.